8/16

Locatie
Nieuwe Niedorp wekt nieuwsgierigheid 

Nieuwe Niedorp heeft een nieuwe bieb! In april 2023 werd het pand aan de Trambaan feestelijk geopend. Vestigingscoördinator Marleen Zomerdijk ziet de positieve effecten. “Het is licht en ruimtelijk. Wij zien iedereen voorbijkomen en de mensen kunnen naar binnen kijken. Dat nodigt uit.” 

De bibliotheek is voor jong en oud. De eer was dan ook aan de jongste én de oudste lener om het nieuwe pand officieel te openen, samen met de wethouder. In aanwezigheid van de paashaas en opgeluisterd met muziek van een draaiorgel, onthulden zij de tekst op de pui ‘In de bieb vergroot ik mijn wereld’. Marleen: “Zo leuk. De dag voor de opening kwam hier een moeder binnen met een kindje en een baby in de Maxi-Cosi. Die heb ik dus meteen gevraagd of ze mee wilden doen. Het oudste lid was een dame van 87. Het is een ontzettend leuke dag geworden. We hadden prachtig weer en meteen veel aanloop.” 
Er was wat aan voorafgegaan. Marleen: “De vorige bibliotheek moest plaatsmaken voor een parkeerterrein, maar de nieuwe locatie was er nog niet. Daarom hebben we twee maanden vanuit een schoolgebouw gewerkt. Op zich was dat prima, maar twee keer verhuizen in heel korte tijd, is een hele onderneming. Gelukkig hadden we een goed doel voor ogen. Terwijl wij de boel draaiende hielden vanuit de school, zagen we het hier mooier worden.’’  

Mooi is het zeker. Op de hoek van het winkelcentrum is de bibliotheek goed bereikbaar. De collectie staat weer in de blauwe kasten, de kinderafdeling is gezellig ingericht en de tafels en stoelen nodigen uit om even te gaan zitten. De pui bestaat grotendeels uit glas. Marleen: “Het is net een soort serre. Dat werkt heel goed. Aan deze tafels bijvoorbeeld worden de cursussen digitale vaardigheden gegeven. Dat wekt nieuwsgierigheid. Je ziet dat er iets te doen is.” De aanloop is dan ook uitstekend. “We zijn bijna alle dagen open en er komen steeds meer mensen binnen. We hadden zelfs spontane aanloop van vrijwilligers. Mensen die kwamen vragen of ze iets voor ons konden doen. Bij de opening had ik beloofd dat er voorleesmomenten zouden komen. Daar had ik dus heel snel de vrijwilligers voor.”

Compleet 

Op dit moment werken in Nieuwe Niedorp vier vrijwilligers voor de dagelijkse werkzaamheden van uitleen en inname, drie vrijwilligers die cursussen geven en nog twee voorlezers. Daarnaast is er een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO). Marleen: “Het is zo fijn. Deze locatie is helemaal niet zo groot, maar we hebben een mooie collectie en kunnen veel diensten aanbieden, doordat we zulke enthousiaste vrijwilligers hebben. Ik ben coördinator van drie vestigingen. Het is heel geruststellend om een goed team te hebben. Ze redden het uitstekend, ook als ik er niet ben.” Dat het goed gaat, bleek wel toen Probiblio hun zogenoemde mystery guests langs stuurde. Bij deze vorm van kwaliteitsonderzoek komen incognito ‘bezoekers’ langs om de dienstverlening te beoordelen. Die was in Nieuwe Niedorp uitstekend. Marleen vertelt het met gepaste trots. “Sommigen van ons werken al tien jaar met elkaar samen. Ze communiceren goed en ondersteunen elkaar. Eigenlijk wist ik dus allang dat ze kwaliteit leveren, maar wat is het dan leuk om dat op deze manier bevestigd te krijgen.” Was er ook nog iets uit het onderzoek gekomen waar de locatie mee aan de slag moet? “Nou, we zijn van een afstand nog niet genoeg zichtbaar”, vertelt ze. “De mystery guests konden ons niet meteen vinden. Maar ook dat komt goed. Straks komt er iemand langs voor een mooi uithangbord. Dat is het laatste. Dan zijn we helemaal af.”