3/16

“Een enorme gedrevenheid om maatschappelijk bij te dragen”

In 2023 nam KopGroep Bibliotheken maar liefst elf nieuwe krachten aan. Eén ervan is Margo Slot, manager Educatie, Programmering en Basisvaardigheden. Ze is meteen voortvarend aan de slag gegaan. “Het is fijn om in een organisatie te komen waar iedereen het goede wil doen. Veranderen kan lastig zijn, maar een gezamenlijk doel helpt.”
Margo werd aangesteld in juli en vervult een nieuwe functie. Nu enkele maanden op haar post heeft ze helemaal haar draai gevonden. “KopGroep Bibliotheken is een mensgerichte organisatie. Dat voelde meteen goed. Verder houd ik ervan als er wat moet gebeuren."

“En wat moet er dan gebeuren?” Margo vertelt: “Ten eerste zijn we een organisatie die constant in ontwikkeling is, zowel op het gebied van onze dienstverlening als organisatorisch. We hebben bijvoorbeeld veel nieuwe medewerkers, dus dat betekent veel mensen om in te werken, die ook weer moeten gaan samenwerken met de rest van het team.” Zo gebeurde er veel in het domein programmering. “Een paar maanden voordat ik begon, is onze nieuwe programmamaker Cecile Steenwijk gestart. Een goede programmering in de bibliotheek verrijkt de gemeenschap. Het brengt mensen samen en bevordert het levenslang leren. Dat zijn we verder aan het opbouwen. Kunst, literatuur en regionale historie zijn gewilde thema’s waarmee we in een behoefte voorzien, onder andere door samen te werken met partijen als de historische vereniging en het NUT.”

Maar er is meer. “Leesvaardigheid is één van de speerpunten voor bibliotheken. We kunnen onze rol daarin nog verder versterken. Neem bijvoorbeeld de leesvaardigheid en de basisvaardigheden onder jongeren. Die blijven in heel Nederland achter. Ik denk dat we daar effectiever kunnen zijn.” Ze wijst in dat kader ook op de Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid. “Vanaf 2025 zijn gemeentes verplicht de regie te nemen. Wij kunnen een heel belangrijke rol spelen in het doorbreken van laaggeletterdheid binnen gezinnen.” De bibliotheek doet dat onder meer al met BoekStart. Sinds een aantal jaar is KopGroep Bibliotheken in alle gemeentes actief in de kinderopvang en op consultatiebureaus. Het werpt zijn vruchten af. “Steeds meer ouders melden hun baby aan om lid te worden van de bibliotheek”, vertelt Margo. “We hopen heel erg dat de gemeentes het belang hiervan blijven inzien en het werk van de BoekStartcoach mogelijk blijven maken.”

Bereidheid

BoekStart is voor de allerkleinsten. “Daarna gaan we natuurlijk verder. We werken samen met voorschoolse educatie en onderwijs.” Margo is dan ook erg blij met de Impulsregeling. Een Rijkssubsidie die het mogelijk maakt de dienstverlening aan scholen verder uit te werken. “We konden daarvan een samenwerking aangaan met Vonk in Schagen en Scholen aan Zee in Den Helder om hun VMBO-afdelingen extra ondersteuning te bieden in het versterken van leesplezier en leesvaardigheid.”

Ook digitale geletterdheid valt onder het takenpakket Educatie, Programmering en Basisvaardigheden. In 2023 werd op Texel het Informatiepunt Digitale Overheid geopend. “Mooi om te zien is hoe KopGroep Bibliotheken hier al samenwerkt met de lokale welzijnsorganisatie. Dat is niet vanzelfsprekend, terwijl het zoveel efficiënter is. De welzijnsorganisaties hebben de specialisten in huis, dus waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden? Wij zorgen ondertussen voor de coördinatie, informatie, publiciteit en bieden een laagdrempelige plek.”

De bibliotheek was ooit een plek waar je heenging als je juist wél belezen was. “Klopt. Maar mensen weten ons steeds beter te vinden. De bibliotheek is in de meeste steden de enige openbare plek met een dak en verwarming, waar iedereen welkom is. Als je maar even binnenkomt voor een kop koffie of een krant, ontdek je wat er nog meer is.”

Margo is een frisse wind door KopGroep Bibliotheken. “Soms is dat nodig, maar ik weet natuurlijk ook dat je niks van bovenaf kunt opleggen. Het fijne is: ik zie bij KopGroep Bibliotheken een enorme bereidheid bij de medewerkers. Iedereen is gedreven, iedereen heeft liefde voor het vak. We willen allemaal het maximale doen om de inwoners van de gemeenten te ondersteunen in hun leesvaardigheid, leesplezier, persoonlijke ontwikkeling en zelfredzaamheid in de digitale wereld.”