12/16

‘Geen dag hetzelfde en altijd wat te doen’

In 2023 liep Suus Timmer stage bij KopGroep Bibliotheken. Daarmee rondde ze haar opleiding tot managementassistent af, maar ze leerde meer dan ze van tevoren had bedacht. “Het is zo fijn om uit te mogen vinden wat je leuk vindt.”

Eigenlijk wist ze al dat ze verder wilde studeren en het liefst in een andere richting. Maar voor het zover was, wilde ze eerst haar MBO afmaken. “Het is best lastig om te bedenken waar je stage wil lopen, als je eigenlijk al verder kijkt. Daar kwam bij dat mijn eerste stage een beetje was tegengevallen. Het was in een totaal andere branche en eigenlijk zat ik de hele dag op dezelfde plek dezelfde dingen te doen. Ik keek er niet naar uit dat nog een keer te doen. Na een beetje rondvragen hoorde ik van iemand dat ze stage had gelopen bij KopGroep Bibliotheken. Ze was ontzettend enthousiast.”

Suus besloot het erop te wagen. “Het eerste gesprek voelde meteen goed en dat is eigenlijk steeds zo gebleven. De werksfeer is heel fijn en ik heb ontzettend veel mogen doen. Allereerst natuurlijk de taken van een managementassistent. Ik zat op kantoor samen met Daniëlle en Tamara, de twee collega’s van het secretariaat. Ik nam telefoontjes aan, werkte de mail weg, deed wat archiveerwerk en notuleerde bij vergaderingen. Eerst samen met hen, later zelfstandig. Maar ik kreeg ook alle gelegenheid om andere afdelingen te ondersteunen. Zo heb ik samengewerkt met medewerkers van Educatie en van Communicatie. Ik mocht creatief zijn, meewerken aan een social media campagne en bijvoorbeeld vertelkisten samenstellen. Daar heb ik niet alleen veel van geleerd, maar het hielp me ook de organisatie beter te leren kennen. Als je net binnenkomt, komt er zoveel op je af. Mensen, afkortingen, termen… Je raakt daar veel sneller in thuis als je de mensen leert kennen en hun werkzaamheden van dichtbij ziet. Daardoor kon ik mijn werk als management assistent meteen beter doen. En in tegenstelling tot mijn eerste stage had ik altijd wat om handen. Geen dag was hetzelfde.”

Thuis

Er was nog een goede bijkomstigheid. “Toen ik aan die opleiding begon was ik 16. Dan heb je het gevoel dat je moet weten wat je wil en maak je een keuze, zonder dat je echt goed weet waarvoor. Die druk kan zwaar op je wegen. Maar nu weet ik dat je er vanzelf wel achter komt. Na mijn eerste stage wist ik wat ik niet wilde, na mijn stage bij KopGroep wist ik wat ik wél leuk vond. Dat komt onder meer door wat ik mocht doen bij PR en Communicatie. Inmiddels ben ik de opleiding Creative Business aan het doen. Een keuze waar ik heel blij mee ben.”

Van tevoren had ze dit verloop nooit kunnen bedenken. “Heel eerlijk: ik wist niet hoeveel er in de bibliotheek gebeurt. Er ging echt een wereld voor me open. Later moest ik wel eens lachen om leeftijdsgenoten. Die konden zich niet voorstellen wat ik hier als stagiair te doen had. Maar ik was het ene moment bezig met persoonsgegevens en het volgde stond ik boekjes uit te delen bij het maandelijkse ‘Meezingen met Evelien’. Zo leuk.”

Al met al dus een geslaagde stage. “Ze hebben het wel eens over de KopGroep familie, maar zo is het ook echt. Iedereen is bereid je te helpen. Ik ben blij dat ik er even deel van uit mocht maken.” Ze kijkt om zich heen. “Het voelt altijd vertrouwd om weer binnen te lopen in School 7. Net of je thuiskomt. Ik ga zo zeker even naar boven om iedereen gedag te zeggen.”