13/16

Het Thijssehuis, vlaggenschip op Texel

Ruud Zoon is inmiddels vier jaar lid van de Raad van Toezicht van KopGroep Bibliotheken. Sinds januari 2023 is hij namens de bibliotheek ook lid van de Raad van Toezicht van Stichting Thijssehuis op Texel. Daar en aan de overkant liggen kansen en uitdagingen. “Door samen te werken kunnen alle partijen zich meer ontplooien dan alleen.”
KopGroep Bibliotheken is er blij mee. Eindelijk is de kogel door de kerk. Het Thijssehuis wordt hét nieuwe Sociaal Cultureel Centrum van Texel waarin Artex Kunstenschool, Young4Ever, Radio Texel en KopGroep Bibliotheken een plek zullen krijgen. Ruud Zoon vertelt: “In april 2024 gaat de eerste schop in de grond. Een soort point of no return. De wens en de intentie waren er al zo lang, maar dit soort processen kosten veel tijd en uiteindelijk bleef het onzeker tot de laatste raadsvergadering.” Die definitieve raadsvergadering vond plaats op 20 september 2023. In dat jaar werd dan ook vooral geanticipeerd. “Het kan zo’n mooie plek worden. Met deze partijen samen kun je zoveel moois doen. Samen activiteiten ontplooien bijvoorbeeld. Met elkaar ondernemen. Dat is overigens ook een eis van de gemeente, maar voor ons vanzelfsprekend. We zijn allemaal nog net zo enthousiast als aan het begin en we zien hoe hard we elkaar nodig hebben om onze taken nog beter te vervullen. Daarnaast is het mooi meegenomen dat de bezoekers van de ene organisatie meteen zien wat de andere organisatie te bieden heeft. Ook op die manier kun je elkaar versterken.”

Er waren meer redenen dat KopGroep Bibliotheken op Texel wilde samenwonen. “De vorige locatie was sterk verouderd en aan groot onderhoud toe. Dan kun je heel veel geld in renovatie stoppen of een keuze maken voor iets veel beters. Een waar vlaggenschip. Er komt een ontzettend mooi gebouw, waar we samen op kunnen trekken, dat aan alle eisen van onze tijd voldoet en dat op een heel mooie locatie staat. Prachtig in het groen, aan een vijver en aan de rand van het centrum. Elke Texelaar weet deze plek te vinden.” Hij kan het weten. “Mijn moeder komt van Texel en mijn vader uit Den Helder. Ik vind het heel leuk om op het eiland en het vasteland iets voor de bibliotheek te kunnen doen.”

Steun

Ruud is een ware leesfanaat en inmiddels vijfdejaars student geschiedenis. “Een aantal jaar geleden ben ik gestopt met werken. Sindsdien kan ik andere leuke dingen doen. Naast de Raden van Toezicht, zit ik bijvoorbeeld ook in het bestuur van de golfvereniging van Dirkshorn.” Wat valt hem met zijn ervaring op aan KopGroep Bibliotheken? “Een paar dingen. Als toezichthouder houd ik me vooral bezig met de financiën. De directie heeft daar goede kijk op. Ze gaan heel efficiënt om met de middelen die ze hebben. Welke middelen dat zijn verschilt per gemeente, dus het is in sommige gemeenten een uitdaging om de dienstverlening af te stemmen op het budget. In een gemeente als Hollands Kroon komt daarbij dat het uit veel kleine dorpskernen bestaat en daarmee ook veel kleine locaties heeft. Er is daar eigenlijk meer nodig om aan de gemeentelijke opdracht te kunnen voldoen.”

Er valt hem meer op. “Sinds ik in de Raad van Toezicht zit, maar ook in het bestuur van de golfvereniging, zie ik nog beter hoe belangrijk vrijwilligers zijn. KopGroep Bibliotheken weet dat. Ze tonen hun waardering op zoveel mogelijk manieren. Van een personeelsdag tot een presentje en een kerstpakket. Zonder vrijwilligers zou KopGroep Bibliotheken niet kunnen draaien.” Pas later in het gesprek zal blijken dat Ruud ook de kant van de vrijwilliger kent. “Klopt. Ik ben taalmaatje voor een mevrouw uit Sri Lanka in Schagen. Voordat ik in de Raad van Toezicht zat wist ik niet dat de bibliotheek ook dit soort diensten bood. Er is zoveel te doen en het is zo hard nodig. Van digitale ondersteuning tot een plek om te studeren en van lezen en hulp bij taalvaardigheid tot een fijne huiskamer. Ik hoop dat de politiek, zowel landelijk als lokaal, dat blijft onderkennen. Want hoe goed KopGroep Bibliotheken de financiën ook op orde heeft, uiteindelijk kunnen we meer betekenen als we voldoende worden gesteund.”